SYND!

Predikan 2014-02-22 på NOW i Sörbrokyrkan

Ikväll ska jag prata om något så omodernt och otrevligt som synd.

Varför då?
Varför är synden så viktig?
Är det inte bara ett hopplöst förlegat och löjligt ämne?
Finns det ens synd?

Det jag har att säga kanske inte smakar bra eller kliar i öronen, men enligt Bibeln är det inte heller mitt uppdrag. Jag kan bara säga att som alltid så blir befrielsen snarare större ju jobbigare det är. Så håll ut!

För det första vill jag säga att synden i sig själv inte är så värst intressant, det är vad synden leder till som är intressant och det är kopplat till en av de mest centrala delarna i kristendomen, nämligen omvändelsen!

Omvändelse var vad som predikades i den allra första predikan i den allra första församlingen!

Vi läser det i Apostlagärnignarna 2:38 Petrus svarade: ”Omvänd er och låt er alla döpas i Jesu Kristi namn, så att ni får förlåtelse för era synder. Då får ni den heliga anden som gåva. ”

Omvändelsen är central, men om vi ska förstå vad omvändelse är, Vad man ska omvända sig från och vad man ska omvända sig till, så måste vi förstå begreppet synd.

Som vi alla vet så är Google vår vän och jag sökte där för att finna en bra definition på synd och jag hittade detta (HÄR: http://www.alltombibeln.se/bibelfragan/synd.htm) :

Det ord som används oftast i Nya testamentet är grekiska hamartia. Det betyder helt enkelt att ”missa målet”, som när man skjuter iväg en pil och den hamnar vid sidan om måltavlan.
Gamla testamentets hebreiska text använder ofta ordet chata för att beskriva synd. Det har i stort sett samma betydelse som hamartia. Så när Hesekiel varnade för att ”den som syndar skall dö” (Hes 18:4) och Paulus skrev att ”syndens lön är döden” (Rom 6:23), så menade de samma sak. Båda ville visa att det här med synd inte är någon bagatellfråga…
Det är verkligen att missa målet!
Men rent konkret – vad är synd?

Ja, vad är synd?

Synd är att missa målet, att pilen dras bort från målet och vad är då målet?

Gud har ett syfte med våra liv. Han har skapat oss och vill oss väl, men när vi med tankar ord och handlingar gör saker som inte leder till Gud, ja då missar vi målet…

Alltså, det som inte leder till Gud, det som motverkar eller inte samverkar med Guds plan för oss är synd…

Hur veta vad som är Guds plan?
Bibeln!
Vi kan veta att Bibeln är trovärdig, men det är en annan diskussion, och oavsett vilket så skrevs nya testamentet av människor som stod Jesus nära. De vet garanterat bättre än du och jag vad Jesus sa och vad han inte sa. Jag ska prata mer om Bibeln imorrn i Millesvik om någon är intresserad, men just nu så nöjer jag mig med att säga att om vi söker i Bibeln så finner vi vad Gud vill med våra liv.

Vi finner vad syftet med våra liv är, och det som inte stämmer med det är då per definition synd. Det som inte leder oss mot målet och syftet med våra liv, det är synd. Det får oss att missa målet.
Hur är det med neutrala handlingar? Finns det? Nja, det går att tolka Bibeln som att det finns handlingar som i sig själva vare sig är goda eller onda, MEN de får oss inte att träffa målet och de hindrar oss från, alltså tar tid och uppmärksamhet från, handlingar som för oss närmare Jesus, så visst är också neutrala handlingar ett slags hinder för att träffa målet…

Jag tänker inte heller börja räkna upp en diger lista över vad som är synd eller inte, jag tror inte att det är fruktbart, för jag tror att vi alla, om vi vågar vara riktigt ärliga mot oss själva och vågar jämföra våra liv med Guds ideal, inser att vi missar ganska grovt… På vilka punkter jag missar och vilka punkter du missar, det är helt enkelt oviktigt, för missar gör vi båda och det är DET som är viktigt att förstå.

Det FINNS saker som Bibeln säger är synd, oavsett om vi känner eller vill att det är det eller inte, det går inte att neka till det heller. Jag länkar till några intressanta artiklar om att kunskap om rätt och fel, eller syndakataloger inte alltid behöver vara fel på bloggen senare: https://helapingsten.wordpress.com/2012/05/30/fram-med-pekpinnarna-och-syndakatalogerna/

https://helapingsten.wordpress.com/2011/08/26/syndakatalogens-syfte/

Så OK, om det nu är som jag påstår att väldigt mycket av det vi gör är synd, vad skulle det göra för nytta? Är inte det bara ett sätt att få folk att må dåligt? Är det inte bara ett sätt för en maktgalen pastor att kontrollera människors tankar och handlingar? Om nu allt är synd, varför ska du ens bry dig om att försöka undvika det?

Jag hoppar tillbaks till det jag hittade på Google…

När Gud skapade oss gjorde han det med ett visst syfte – för att vi skulle nå ett visst mål. Han skapade oss helt enkelt för att bli lika honom (1 Mos 1:26). Han skapade oss för att bli odödliga som Han. Han skapade oss för att vi skulle bli varelser med evigt liv. Syftet med vår skapelse var att vi skulle bli Guds avbilder och det är det som är målet för hela vår existens!
Men förutsättningen för att vi ska kunna ta steget från dödligt till odödligt, från en fysisk tillvaro till en andlig, från ett tillfälligt liv till ett evigt liv, är att vi vill bli lika Honom – att vi låter Honom leda oss.
Guds plan med oss människor handlar inte om hot och bestraffning, utan om erbjudande och (sett ur vår synvinkel) belöning.

Vägen, målet, syftet med våra liv är allt detta och att nå syftet med våra liv är belöning i sig själv.
Det borde väl vara skäl nog att vilja undvika att synda?
Det borde väl vara skäl nog att vilja undvika varje liten sak som inte för oss på rätt väg, vägen till vårt syfte?
Ja, den belöning, det erbjudande som finns, borde vara alla skäl vi behöver för att vilja försöka…

Och det kanske är det också, i alla fall för de flesta av oss.
Jag menar vem vill inte uppfylla det syfte som ger oss evigt liv?

Men ändå, när vi inser vad synden verkligen är, att det inte bara handlar om att låta bli att stjäla och döda, utan att allt som inte leder till att Guds syfte med oss uppfylls faktiskt är synd… Ja då överväldigas vi ofta av hopplöshet.

Vi vill så innerligt gärna nå syftet med våra liv, men vi inser att av egen kraft kan vi inte nå dit. Om allt det där är synd, hur i hela världen ska vi kunna ta oss fram till syftet? Hur ska vi kunna följa vägen med ett sådant BERG av synd mitt i vägen?

Ja en väldigt modern, och väldigt väldigt väldigt vanlig lösning är att ta Bibeln, som berättar om syftet med våra liv, berättar om vägen och berättar om vad som är synd, och klippa och klistra lite i den så att det som är synd plötsligt ser ut att inte vara det. Vi vill liksom klippa och klistra så att vi får belöningen som Bibeln berättar om, den köper vi och vill tro på, men vägen dit, kartan som berättar om hindren på vägen… Ja den ritar vi om så att vägen inte blir så jobbig att gå!

Problemet med en karta man ritat själv för att vägen ska bli enkel att gå, utan berg och hinder, är att den inte leder fram till målet som originalkartan visar till, målet som ligger på andra sidan berget och hindren…

Så vad är lösningen?

Jo lösningen är omvändelse!
Att vända om, att vända sig om, bort från den väg som inte leder till att uppfylla syftet med våra liv, bort från vägen som leder till död och istället vända sig TILL vägen som leder till liv!

I Millesvik sist så läste jag från en bibelstudieplan om omvändelse där det står: Att köra en bil åt fel håll på en enkelriktad väg är farligt och dåraktigt. En del kör åt fel håll för att de inte vet bättre, andra för att vara rebeller. Det finns en andlig parallell. Oavsett om vi gör det för att vi inte vet bättre eller för att vara rebeller så befinner sig alla på en enkelriktad väg som i slutändan leder till en evig skilsmässa från Gud. Tills dess vi vänder om, omvänder oss, och börjar följa Jesus, så är varje steg vi tar ett steg i fel riktning, ett steg bort från Gud.

Eller som Petrus sa och som vi läst: ”Omvänd er och låt er alla döpas i Jesu Kristi namn, så att ni får förlåtelse för era synder.”

Om vi omvänder oss, så får vi förlåtelse för de synder vi gör… Hindren lyfts bort! Jesus lyfter bort hindren och berget och tar det på sig! HAN går vägen med oss, ja inte bara med oss utan också i många bemärkelser ÅT oss!

Men vi måste förstå, att förlåtelse från synder INTE är detsamma som TILLÅTELSE att synda och vi måste förstå att om vi nekar till att vi syndar, om vi nekar till att vi gör fel, ja då omvänder vi oss inte, varför skulle vi göra det? Och omvänder vi oss inte, så ber vi inte om förlåtelse. Då handlar det inte om att Gud håller borta förlåtelsen, då handlar det om att vi inte tar emot det för vi anser inte att vi gjort fel!

Om någon säger till dig: ”Jag förlåter dig för det onda du gjort” och du inte tycker att du gjort något fel… Hur reagerar du då? Tar du emot förlåtelsen?

Jag vet ju hur jag gör… Jag kanske inte säger det, men jag tänker i alla fall ”Vem är du att förlåta mig? Jag har inget fel gjort och behöver inte förlåtas!”

Om jag nekar till att synda, ja då hindrar JAG Guds förlåtelse, det blir JAG som är hindret från att bli förlåten, jag hindrar den förlåtelse Gud verkligen verkligen vill ge!

Eller för att fortsätta billiknelsen…
Om jag vägrar att inse att jag är på fel väg, kommer jag att vända om och köra en annan väg då?
Och oavsett om jag erkänner att jag är på fel väg eller inte så är min slutdestination bestämd av den väg jag åker på. Åker jag på fel väg, oavsett om jag erkänner det eller inte, så kommer jag till fel plats!

Eller för att försöka sig på ett annat sätt att beskriva det nu i hockeytider… Jag tänkte ta Finland som exempel, får det är ju ändå ingen som bryr sig om att de förlorade semifinalen…

När de åkte till Sotji så gjorde de det med ett syfte, de ville vinna guld. Det är liksom syftet för alla som åker till ett OS, man vill vinna. Nu gjorde de inte det, de missade syftet med sin resa.

Hur ska de reagera på det? Ska de säga att allt är bra ändå? Ska de säga att det är spelet och reglerna, eller det andra laget som är felet? Eller ska de inse att de gjorde något fel och göra annorlunda nästa gång? Om vi får reda på att vi är på väg att missa syftet med våra liv, som är betydligt mycket viktigare än ett OS guld, ska vi då göra annorlunda, eller ska vi säga att allt är bra, eller börja skylla på en massa omständigheter för att slippa ändra oss?

Så synden är viktig att förstå och erkänna, att vi missar målet, att vi missar syftet, och varför, men vi får aldrig aldrig stanna där!

Insikten och kunskapen om att jag inte gör rätt är deprimerande och nedbrytande, men BARA om jag inte OCKSÅ förstår fortsättningen på berättelsen!

Fortsättningen är fri, gratis och underbar förlåtelse och upprättelse hos Jesus!

Hos Honom kan vi få lägga bort våra fel och brister!
Hos Honom får vi bli hela och helade från allt ont!
Hos Honom kan våra liv bli hela och fullkomliga!
Hos Honom finns allt det som fattas oss!
Hos Honom kan vi uppfylla syftet med våra liv!

Det finns mer att berätta!
Om detta verkar fantastiskt så är det ändå bara början!
Ta bara det löfte som Petrus förmedlar: ”Då får ni den heliga anden som gåva.”…

Förlåtelse, upprättelse och Helig Ande erbjuds dig fritt, gratis, av NÅD och det erbjuds här i kväll!

Öppna dig och ta emot det Gud vill ge dig!
Om igen om du redan tagit emot det, eller om du ännu inte tagit emot det så gör det för första gången!

Jag kommer finnas på förbönsplatsen där bak.
Jag finns så klart tillgänglig efter gudstjänsten också om du hellre vill prata då.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s