Det är krig… (del 2)

Första delen finns HÄR

Insikten om att ondskan finns och är stark i vår värld är, när man läser det bibliska vittnesbördet och ser på världen runt omkring oss, nästan självklar. Och utifrån den Gud som vi ser på korset i Jesus när Han offrar sig på oss i kampen mot ondskan, så blir det tydligt på vilken sida Gud står på i kampen.

Vad finns det mer att säga?
Innan jag kommer till krigets natur vill jag skriva en viktig sak att minnas.

En viktig insikt är det som Paulus skriver och som jag avslutade förra inlägget med: ”det är inte mot varelser av kött och blod vi har att kämpa”.

Allt för ofta så anammas synen på ett krig, men man misstar vem som är vår fiende. Som i det mycket aktuella fallet med IS/ISIS så höjs röster för att de är djur och bör mötas med starkt våld. Det som glöms bort är då att dessa människor är ”av kött och blod” och är i sig själva inte våra fiender! Den makt, den herre, de följer är vår fiende, men som varelser av kött och blod är de inte våra fiender.

Det betyder att kampen mot ondskan inte kan föras med vapen som angriper ”kött och blod”, det vill säga med traditionella vapen, utan den måste ske med andra vapen. Paulus beskriver inte vanliga svärd i sin liknelse, utan vill slåss med ”Andens svärd, som är Guds ord”. Detta ligger helt i linje med Jesus’ och apostlarnas övriga undervisning.

Jesus säger till oss att Hans rike inte är av denna världen och inte heller är det krig Han kallar oss till av den här världen.

När Jesus undervisar och lever sitt radikala liv så menar jag att det bäst förstås utifrån en ”warfare worldview”. Jesus radikala och motkulturella (försvenskning av countercultural) undervisning och liv var inte främst en social och politisk protest (även om de aspekterna också finns) utan främst andlig krigföring.

Det Han gjorde var att utmana härskarna, makterna, herrarna över denna mörkrets värld och ondskans andekrafter i himlarymderna. Allt (?) Jesus gjorde kan ses i ljuset av att Han på ett eller annat sätt agerade emot en motsvarande ond kraft. Han manifesterade striden mellan Gott och Ont i hela sin gärning.

När Jesus protesterade mot religionen så förde Han krig mot de makter som använder religion för att förtrycka. På samma sätt gjorde han när han vägrade delta i tidens uttryck för kultur, lagar, ekonomi, politik och sociala regler. Han förde krig mot de krafter som styr värden helt enkelt.

Det främsta sättet vi kan föra krig mot den onde är alltså att följa i Jesu fotspår och leva som Han levde, säga det Han sa, göra det Han gjorde.

Världsliga krig förs med stolthet, styrka och våld. Det andliga kriget förs med ödmjukhet, svaghet och kärlek. Det ser ut att vara vansinne för den som lever i och av världen, men för den som känner Jesus är det kraft och kraft i överflöd.

Det här inlägget postades i Lennart, Livet, Politik, Undervisning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Det är krig… (del 2)

  1. Ping: Det är krig… (del 3) | Hälleberget – Predikningar, funderingar och artiklar om Jesus!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s