Antinomism, Guds kärlek, krav och förväntningar del 2

Del 1 finns HÄR

När vi börjar förstå, ta emot och leva i Guds kärlek så börjar det också att få konsekvenser och det är det som allt för många vare sig förstår eller accepterar och därför förkastar Guds kärlek. (Jak 2:14ff)

Det nu Guds krav och förväntningar kommer in i bilden.

När vi kommit nära Gud och fått uppleva Hans kärlek, och börjat älska Honom tillbaks, så försöker vi lära känna Honom. Det är en naturlig del av att älska någon, man blir intresserad av den man älskar helt enkelt.

Det sätt som Gud främst visar sig för oss är i Jesus och den främsta källan till kunskap om Jesus är Bibeln. Jesus visar sig på flera olika sätt, det är jag övertygad om, och Gud visar sin kärlek för oss genom den Helige Ande dagligen. Men det nya Han visar oss, det nya Han säger, strider aldrig mot det Han först visat oss i Jesus genom Bibeln.

När vi börjar lära känna den vi älskar, Gud, så ser vi oundvikligen att Han önskar saker för och av oss. Han har bud, lagar, krav och förväntningar på och för oss. (1 joh 3:23, 1 kor 9:21)

Det är på det här stadiet som många väljer att vända Guds kärlek ryggen.
Människans fria vilja verkar vara inställd på att alla krav och förväntningar är av ondo, att krav och kärlek inte hör ihop. Att sann kärlek är kravlös.
Sällan har det varit lika sant som det är i vår tid och sällan har Jesu bud bortförklarats lika mycket som nu.

När Jesus pratar om bud och förväntningar väljer vi att vända Honom ryggen och istället föreställa oss en gud och en Jesus som inte har några förväntningar eller krav. Vi skapar oss en Gud som passar oss, en Gud efter vår avbild, och älskar den istället för den Gud som uppenbarar sig för oss i Bibelns Jesus. Det betyder inget annat än att vi förkastar Gud och istället älskar det vi själva skapat, något som Bibelns (inte kyrkans) andra budord förbjuder. (2 tim 4:3)

Det är den ena delen av ekvationen. Att när vi möter krav, bud och förväntningar från Gud så förnekar vi dem och därmed Gud. Men om jag nu menar att det finns krav, bud och förväntningar så måste jag ju kunna förklara hur det hänger ihop med Guds kärlek. Och det är den andra delen av ekvationen.

Det här inlägget postades i Lennart, Livet och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s