11 tecken på att din församling är på väg att gå under

Ibland ramlar man på artiklar och annat som talar särskilt till en. Jag vill dela med mig av en av de som talat till mig på sistone. Du hittar den på http://www.churchleaders.com/outreach-missions/outreach-missions-articles/260897-11-signs-church-moving-towards-extinction.html
Och det är Carey Nieuwhof som är pastor i Connexus Church norr om Toronto i Canada som utifrån sina erfarenheter skrivit ner elva saker som han observerat i församlingar som till sist gått under.

Han menar att om din församling visa ett eller ett par av de här tecknen så behöver de ske vissa justeringar. Om ni har hälften eller mer krävs det ordentligt arbete och om det är fler än så behövs äkta omvändelse.

1: Ingen känsla av att det är akut
De kyrkor som växer har alla en känsla av att det är akut. Kyrkor som står still eller krymper har det inte. Om söndag bara är ännu en söndag och det inte finns någon känsla av att evigheten står på spel så har man tappat stinget.

2: En känsla av att det är akut, som gäller fel saker
Det är inte alltid så att döende kyrkor inte har en känsla av att saker är akut. Det är tvärt om så att man ofta känner att två saker är akuta: budgeten och överlevnaden.

3: Den minskande trenden har gjord er försiktiga
Växande kyrkor tar risker. Kyrkor som står still eller krymper gör det inte. Kyrkor som inte växer riskerar att hamna i konservationsläge. Man fokuserar på vad man reda har istället för att riskera att det börjar växa igen.

4: Framgång har gjort er försiktiga
Det är inte bara stillastående eller minskande som kan göra en kyrka försiktig och ovillig att satsa. Att hålla fast vid ett tidigare framgångsrecept kan vara en annan orsak att man inte vågar tänka nytt.

5: Er tillgivenhet till det förflutna är större än förväntan inför framtiden.
De kyrkor som inte växer eller som minskar är nostalgiska kyrkor. De minns det tid då allt var fantastiskt, något det inte är nu för tiden. Hur pratar man i församlingen? Är det en förväntan inför nästa nya sak, eller är det en längtan efter det som var?

6: Man förstår inte en föränderlig kultur
Stillastående och minskande kyrkor ser ofta ett växande glapp mellan sig själva och den omgivande kulturen.

7: Det finns inga nya ledare
Är ledarskapet och de aktiva detsamma som för fem år sedan? Det handlar inte om att det ör viktigt med en hög omsättning i ledarskapet, utan snarare om att man låter nya ledare ta ansvar och påverka det som sker.

8: De viktigaste rösterna är de nuvarande medlemmarna
När det gäller att ta beslut är det viktigast att ta hänsyn till vad de nuvarande medlemmarna vill ha, inte vad det omgivande samhället önskar sig. De man önskar nå påverkar sällan verksamheten.

9: Era konflikter gäller fel saker
Det kommer alltid att finnas konflikter är människor samlas, så vad handlar era konflikter om? Döende kyrkor har konflikter inom församlingen och för att motverka förändring. Växande församlingar har sina konflikter om hur man bäst ska nå de onådda.

10: Den växt som ändå finns är flyttar
Om det finns nya medlemmar är dessa oftast församlingsbarn eller människor som flyttat till församlingen från andra församlingar.

11: Kärngruppen är inte andligt sund
Hur kommer ledarskapet överens?
Umgås man? Löser man konflikter öppet och snabbt? Växer man andligt?
Arbetar man medvetet runt en vision, ett uppdrag, en strategi?
Det finns fler saker att se på, men detta är några.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s