Förbjuda religiösa friskolor? Ja, varför inte!?

Det finns så klart flera aspekter på detta men jag vill börja med att peka på det tvivelaktiga i resonemanget innan jag förklara varför det ur en kristen synvinkel vore bra.

Först: Många av de som ropar på förbud av konfessionella friskolor menar ändå att kulturella minoriteter i landet ska ha rätt att bedriva skolor. Det betyder att alla religioner utom kristendomen är befriade från förbudet, vilket verkar orimligt.

Sedan: Det är historielöst. Statskyrkan och frikyrkan har haft stor betydelse för det svenska skolväsendet. Att underkänna skolor som drivs av en religiös övertygelse eftersom det inte tillför det sekulära samhället något gott visar sig i historiens ljus helt felaktigt.

Med detta sagt, så ser jag inga större problem med att förbjuda konfessionella friskolor.
Jag tror inte på en kulturkristendom som kan läras in i skolbänken och jag tror inte på att lämna uppfostran av mina barn till skolan/staten. Och då är det ju inga större problem med en neutral skola. De värderingar jag vill ge mina barn har jag och ingen annan ansvar för att ge dem. Jag kan inte lägga det på entreprenad.

Det ställer så klart andra och större krav på den troende församlingen, men det kanske är dags att vakna upp och ta det kors som vi är bjudna att ta. Vi kanske får inse att den privilegierade ställning (stats)kristendomen haft i vårt land bara varit en undantagsperiod och att ansvaret för den kristna tron nu hamnar där den bör. Hos de kristna.

Den institutionaliserade kyrkan var ett misstag från första början och kanske ska vi se det som händer nu, med tomma katedraler och minskande deltagande i ”söndagens huvudgudstjänst” som en möjlighet. En möjlighet att återerövra det fantastiska arv vi fått från Jesus och den första kyrkan. Inte att från en privilegierad position undervisa mänskligheten, utan att från en knäböjande position tjäna denna mänsklighet!

Det här inlägget postades i Lennart, Nyhetskommentarer, Politik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s